Wie

Parcival Bessems (1976): gids, schrijver, nuchtere bourgondiër, eeuwige student. Droomde van een carrière als avonturier en kunstenaar, maar moest zich tevreden stellen met baantjes als kok, postbode, soldaat en financieel administrateur.

Als Drent met Limburgse familiewortels verhuisde hij na de middelbare school uit Assen, 'stad der kleine paleizen'. Via een tussenstop in Friesland belandde Parcival eind jaren '90 in Amsterdam. Daar was hij van plan om een bestaan op te bouwen als filmmaker en/of acteur.

Toen deze missie op een teleurstelling dreigde uit te lopen was het hoog tijd voor een zoektocht naar andere manieren om zijn dromen waar te maken. Afwisselende baantjes en de ontdekking van het wandelen brachten Parcival op het spoor van het gids- en schrijfwerk.

Hij verruilde Amsterdam voor West-Friesland waar zijn eenmansbedrijf in 2012 het levenslicht zag: Parcival Culturele Activiteiten. Dit bedrijf brengt zijn werk als verhalenverteller (gids, schrijver en wie weet straks toch ook nog filmmaker/acteur) onder één dak.

Centraal in zijn werk als gids staat de nieuwste (kunst)geschiedenis (vanaf ongeveer 1750), een periode vol grootse veranderingen met de Industriële Revolutie als middelpunt. Met projecten als de Tweede Gouden Eeuw en Verwoeste Gewesten zoomt Parcival in op grote historische thema's.

Als schrijver werkt Parcival momenteel vooral aan zijn project Dwalen door Holland. Hiervoor zal hij vele kilometers te voet afleggen door het dicht bevolkte West-Nederland en daarover verslag doen in wandelcolumns. Ook zullen er (korte) verhalen, recensies en essays verschijnen van zijn hand.

Parcival Culturele Activiteiten • Tel. 06-12317616 • info@parcivalbessems.nl